NOVES ORDENANCES FISCALS

Dijous, 19 d'octubre de 2017 a les 00:00

En el ple celebrat aquesta setmana s’han aprovat les noves ordenances fiscals per al 2018. Les ordenances són la primera pedra per al nou pressupost, que s’ha d’aprovar el mes que ve.

Hi ha diverses novetats, de les quals creiem que val la pena informar tothom:

1. Baixa un punt percentual l’impost sobre béns immobles, l’IBI, que ens afecta a tots. Callús ja portarà dos anys seguits abaixant aquest impost que creix a la majoria d’altres pobles. Val la pena de tenir-ho en compte.

2. Es bonifica amb un 75% la taxa de vehicles per a cotxes elèctrics, híbrids, amb biogàs... Sembla just que qui menys contamina, també pagui menys.

3. Puja un 10% la taxa de les escombraries. Certament és una puja forta, però és a causa de la gestió dels residus. Aquest augment ve forçat pel Consorci de Residus del Bages i s’aplicarà amb un valor similar a tots els pobles. Som conscients que això repercutirà sobre les famílies. Però una taxa com aquesta, que no cobreix del tot el servei, és inevitable.

4. Es rebaixa lleugerament l’entrada a la piscina, tant en dies laborables com en festius per a la gent de Callús.

5. També es rebaixa la matrícula (no la mensualitat) a l’escola-bressol. La justificació és que es tracta d’un servei cada vegada més bàsic.

6. Es clarifiquen algunes ordenances: es crea l’ordenança de préstec de mobiliari municipal per als casos en què es deixen taules, cadires, equip de so, piano, graelles, tarimes, projector, pantalla... També es contempla la possibilitat que sigui la brigada municipal qui faci el trasllat, però caldrà pagar un suplement de 30€.

7. Es canvia el sistema del rebut de l’aigua: en lloc de ser amb un mínim de m3, ara hi haurà una quota de servei i es pagarà segons el que cadascú consumeixi. També baixa el preu del m3 d’aigua en els primers trams. Tot plegat per incentivar l’estalvi d’aigua. (Aquest canvi era en el programa electoral d’Esquerra.)

8. Puja un euro cada un dels conceptes de l’Escola Municipal de Música, per tal d’ajudar a fer-la una mica més sostenible econòmicament parlant.

Hi ha altres canvis menors sobre l’Esplai, les parades de fires populars, etc. També d’altres sobre temes socials suggerits pel Consell Comarcal. I encara alguns induïts per noves normatives estatals o de la Generalitat.

Després d’una presentació força completa i d’un debat interessant entre govern i oposició, les ordenances es van aprovar amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció dels regidors de l’oposició.

 

 

Darrera actualització: 25.01.2019 | 12:21