RECUPEREM LA MEMÒRIA POPULAR: EL TREBALL DE LA FILATURA

Dijous, 12 d'abril de 2018 a les 00:00

Fa uns cinquanta anys la majoria de persones de Callús, sobretot les dones, vivien del treball en fàbriques de filatura. Antius, El Cortès, Cal Cavaller, la Fàbrica Nova... eren les empreses que donaven feina i permetien que la majoria de famílies del nostre poble, en què hi hagués una persona en edat laboral (a partir dels 14 anys), poguessin subsistir i viure amb una mínima dignitat.

Les fàbriques de Callús, com la majoria de les situades en “aquest” riu –el Cardener-, es dedicaven a la filatura: a convertir el cotó o altres fibres en fil per fer-ne teixits. El treball de la filatura, doncs, era el treball bàsic de la majoria de persones del nostre poble. I les “fàbriques de riu” eren els centres de treball on desenvolupaven la seva vida laboral desenes i centenars de noies, dones i alguns homes durant bona part de la seva existència.

Tot això va començar a desaparèixer a final dels anys setanta, quan una crisi important i la consegüent deslocalització d’empreses va fer que bona part d’aquesta producció es traslladés a països del dit Tercer Món, amb salaris molt més baixos i condicions laborals molt pitjors que les que aquí el moviment obrer havia aconseguit. Però això ja és una altra història.

Per recuperar la memòria d’aquell món, d’aquell ambient laboral, de les feines que es feien a les fàbriques del nostre poble, aquest divendres, dia 13 d’abril, a les 19.30h., farem un taller de memòria històrica a l’ajuntament de Callús. Dirigirà la sessió una persona del grup L’Arada, que ens ajudarà també a recollir els testimonis i a deixar-los plasmats en documents orals i escrits per conservar-ne la memòria.

Us demanem que hi participeu!!!

Qui perd els orígens, per la identitat!! A Callús no podem perdre els nostres orígens, perquè volem conservar la nostra identitat com a poble.

Darrera actualització: 25.01.2019 | 12:22