UNA TROBALLA IMPORTANT

Dijous, 26 d'abril de 2018 a les 00:00

Els propers dies s’anunciarà amb més detall una important troballa que ha arribat al nostre coneixement. Es tracta del retaule de l’ermita de Viladelleva, una obra d’art de final del segle XVII (o primers del XVIII), obra de l’artista manresà Josep Sunyer.

Aquest retaule, que moltes persones grans del nostre poble segurament que deuen recordar, era al davant de l’ermita, a l’espai de l’absis, sobre l’altar, quan es deia missa d’esquena al poble (fins a la primeria dels anys seixanta del segle passat). En una de les fornícules hi havia la imatge de la Marededéu de Viladelleva. El retaule va presidir l’ermita fins que el seu propietari va decidir treure’l i obrir la finestra que avui hi ha a l’absis.

Gràcies a les indagacions del Grup Callussenc de Recerca, al qual volem agrair la comunicació i l’esforç, l’Ajuntament ha tingut notícia d’aquesta important obra d’art i està negociant amb els seus propietaris perquè ens sigui cedida al poble. I val a dir que hi ha bona voluntat per ambdues parts per arribar a un acord.

Posteriorment caldrà catalogar-lo com a bé d’interès local i procedir a fer-ne la restauració, ja que es troba en un estat força deteriorat a causa del pas del temps. En aquest sentit, l’Ajuntament s’ha posat en contacte també amb experts del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, amb seu a Valldoreix, els quals ja han fet una primera avaluació del retaule, n’han destacat el seu interès artístic i estan elaborant un pla detallat per posar-lo en un lloc adequat i iniciar els treballs de restauració que, en qualsevol cas, són delicats i costosos.

Si tot plegat arriba, com volem i esperem, a bon port, d’aquí dos o tres anys, coincidint amb la restauració de l’ermita (en la qual ens ajuda la Diputació de Barcelona), Viladelleva oferirà una altra cara: n’haurem salvat l’edifici i l’haurem enriquit amb una obra d’art molt valuosa. Tot plegat, doncs, farà que, d’una banda, valgui molt més la pena una visita a aquest important monument callussenc. Però, de l’altra i sobretot, que com a poble haurem recuperat una part molt important del nostre patrimoni.

Gràcies, doncs, a la generositat de tots plegats per aconseguir que puguem tenir un poble orgullós de les seves arrels històriques!!!

El proper dia 12 de maig, a les 5h de la tarda, hi haurà la tradicional missa de primavera a Viladelleva. Serà una bona ocasió per poder parlar d’aquest esdeveniment i de com avançarà la restauració de l’ermita.

Us hi esperem!!!

Darrera actualització: 25.01.2019 | 12:22