Accés directe als continguts

Ajuntament de Callús

Data i hora oficials:12:29 | 26/04/2019

Tines Callús
Portada > Actualitat > Notícies > APROVADES LES ORDENANCES PER AL 2019

APROVADES LES ORDENANCES PER AL 2019

01/11/2018

En el ple de dimecres 24 d’octubre es van aprovar les ordenances fiscals per a l’any 2019. Bàsicament les ordenances fiscal indiquen en quina mesura es finançaran els serveis que oferirà l’ajuntament l’any vinent. Segons el que es preveu recaptar amb les ordenances, es calcularà el pressupost de l’ajuntament per a l’any que ve, cosa que segurament tindrà lloc en el ple del mes de novembre.

De fet, el que s’aprova amb les ordenances són els impostos i les taxes per als serveis municipals. Els primers vénen en bona part marcats per l’estat o per la Generalitat; i les segones, segons la llei, caldria calcular quant val el servei que s’ofereix, dividir el cost entre els usuaris i establir una taxa que cobreixi el cost del servei.

Val a dir que en el cas de Callús, tant els impostos com les taxes tenen poques variacions d’any en any. Per tant, ens fixarem només en els principals canvis efectuats de cara al 2019.

La bona notícia és que baixa per tercer any consecutiu l’Impost sobre Béns Immobles, l’IBI. Aquest impost tenia fins fa tres anys dos índexs: un per als béns més valuosos o recents; i un altre, per als immobles més antics o deteriorats. Fa tres anys, l’estat va decidir unificar els dos índexs en un de sol, cosa que va obligar a fixar l’IBI més alt per a molta gent. En el nostre cas, vam decidir que l’índex seria un 0,49 per tal d’obtenir el mateix volum d’ingressos que en anys anteriors i no de suprimir serveis o abaixar-ne l’oferta. Però en aquell moment (2015 per al 2016) l’equip de govern va prometre d’abaixar cada any un punt aquest impost fins a trobar un punt mitjà respecte dels anteriors. I efectivament l’equip de govern actual ha complert la promesa i ha abaixat l’IBI de 0,49 a 0,46, que serà l’índex per l’any que ve. També baixa l’IBI de les finques rústiques. Per a moltes persones aquest descens significarà pagar entre 300 i 500€ menys que fa tres anys.

La mala notícia és que s’han apujat, com en anys anteriors, les taxes de dos serveis bàsics: la recollida d’escombraries i l’Escola Municipal de Música.

En el primer cas, el servei, la gestió del qual és a càrrec de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener i el Consorci de Gestió de Residus del Bages, s’apuja cada any, de manera que no hi ha cap més remei (la llei ens hi obliga) a repercutir els costos sobre els usuaris. La puja de l’any passat va ser de gairebé un 20%. Enguany, la puja és molt més moderada: entorn d’un 5%. Tot i amb això, i de cara al futur, caldrà prendre decisions més dràstiques i implantar un sistema de recollida porta a porta, amb tots els inconvenients, però també amb els avantatges que ens podrà reportar. Tindrem temps de parlar-ne. Però ja avancem que el nou sistema també serà més car que l’actual, tot i que més sostenible i molt millor per al medi ambient.

L’altre servei que cada any s’apuja una mica és la matrícula i la mensualitat de l’Escola Municipal de Música. Val a dir que la puja serà d’1€ per cada concepte. Hom espera que amb aquest increment el servei no serà tan deficitari com ho és en l’actualitat. Volem fer observar, això no obstant, que tots els serveis a les persones (educació, cultura...) són deficitaris, perquè no és pas per negoci que s’ofereixen aquests serveis, sinó perquè són una aposta per al futur. Per tant, més que de despeses, hauríem de parlar d’inversions. El servei que presta la nostra Escola Municipal de Música (com l’escola Mainada, l’escola Joventut i l’Escola d’Adults) són serveis excel·lents, en tots els sentits. Per això, no ens sap gens de greu de dedicar diners i recursos municipals (espais...) a fer que aquests centres ofereixin el millor servei possible, cosa que passa sobretot gràcies als professionals que hi treballen.

En síntesi, aquestes són les principals novetats de les ordenances per al 2019. Segurament que s’hi podrien trobar alternatives. En tot cas, la bona voluntat i els criteris de l’equip de govern en fer la proposta crec que són clars.

Darrera actualització d’aquest contingut: 25/04/2019 a les 14:47h
Ajuntament de Callús

Ajuntament de Callús

Pl. Major, 1. 08262 Callús

Telèfon: 936 930 000 - Fax: 938 360 301 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Web: www.callus.cat

NIF: P0803700D

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona