Accés directe als continguts

Ajuntament de Callús

Data i hora oficials:21:16 | 22/07/2019

Viladelleva Callús
Portada > Actualitat > Notícies > Butlletí de notícies del Síndic de Greuges - Abril 2019

Butlletí de notícies del Síndic de Greuges - Abril 2019

09/04/2019

Signatura del Pacte contra la segregació escolar impulsat pel Síndic amb la col·laboració del Departament d'Educació 

El Parlament de Catalunya ha acollit la cerimònia de signatura del Pacte contra la segregació escolar, al qual s'han adherit la majoria d'agents de la comunitat educativa i de l'arc parlamentari i institucional, entre els quals hi ha més de vint-i-cinc entitats de l'àmbit educatiu i la immensa majoria d'ajuntaments de més de 10.000 habitants. L'acte de signatura ha estat presidit pel conseller d'Educació, Josep Bargalló, i pel síndic de greuges, Rafael Ribó, que n'ha estat l'impulsor. 

Més informació

 

Proposta del Síndic per reduir la factura de la llum

El Síndic de Greuges de Catalunya ha suggerit que es prenguin les mesures legals i polítiques necessàries que permetin materialitzar una proposta de rebaixa del 50% en la factura de la llum per a usos domèstics, és a dir, en els contractes de subministrament d'electricitat per al consum de la llar. La proposta, inclosa en un nou informe del Síndic, se centra principalment a repartir de manera proporcional i més justa entre totes les tipologies o usos de consum (domèstic, industrial, serveis, etc.) els càrrecs no relacionats amb les despeses directament imputables al subministrament o consum. 

Més informació

 

Front comú contra la xenofòbia i el racisme: Acord històric per combatre la xenofòbia impulsat arran d'una petició del Síndic i demanda al Ple del Parlament 

El Síndic de Greuges de Catalunya ha acollit de forma positiva l'Acord assolit per la Taula sobre Immigració i Racisme i que ha aplegat l'esfera política i social catalana. Rafael Ribó, que fa unes setmanes va demanar al president de la Generalitat, Quim Torra, la convocatòria d'aquesta cimera, ha posat l'accent en la lluita contra el discurs de l'odi i l'ha situat com "un repte d'àmbit europeu" que afecta les minories i les persones vulnerables.

En la seva compareixença al Ple del Parlament per presentar i debatre l'Informe anual 2018, el Síndic ja havia demanat a la cambra un front comú per preservar la bona convivència. En aquest sentit, i davant els incidents xenòfobs ocorreguts recentment a Castelldefels i Canet de Mar, el Síndic va demanar que l'arc parlamentari i totes les institucions sumessin esforços per evitar conflictes possibles generadors de fractura social. 

Més informació

 

El Síndic defensa els drets de les persones amb discapacitat davant la JEC

Arran d'una instrucció de la Junta Electoral Central, que la institució considera clarament discriminatòria cap a les persones amb discapacitat (i de la rectificació posterior, que encara considera insuficient), el Síndic ha emès dues resolucions. Rafael Ribó ha alertat del risc de facultar els membres de les meses electorals, els interventors i els apoderats per fer llistes de votants que sota el seu criteri no exerceixin el dret de vot amb llibertat de decisió. 

Més informació

 

El Consell d'Europa aprova el Principis de Venècia de protecció de la figura de l'ombudsman

Elaborats a partir de l'ampli ventall de models d'ombudsman que hi ha a tot el món, els 25 principis aprovats pel Consell d'Europa amb el nom de Principis de Venècia abasten exhaustivament totes les situacions i els elements relacionats amb els ombudsman. L'objectiu és consolidar i potenciar els ombudsman, que tenen un paper crucial en l'enfortiment de la democràcia, l'estat de dret, el bon govern i la protecció i promoció dels drets humans i les llibertats fonamentals. El Síndic ha informat el Parlament de l'aprovació d'aquest document. 

Més informació

 

El Síndic recorre davant la JEC contra la prohibició de l'expressió 'presos polítics' als mitjans de la CCMA

El Síndic considera que l'expressió presos polítics, a què es refereix l'Acord de 27 de març de 2019 de la Junta Electoral Provincial de Barcelona (JEP) de Barcelona, no es pot considerar que manqui de rigor ni que la seva utilització pugui confondre el públic mitjà, com argumenta la JEP de Barcelona, atès que és una expressió reconeguda pel dret internacional i que es podria adequar a la realitat dels polítics empresonats. Per tant, l'ús de l'expressió esmentada per part dels professionals d'aquests mitjans no es pot considerar que atempti contra els principis d'igualtat, pluralitat i neutralitat política. 

Més informació

 

El Síndic, partidari que el Govern retiri excepcionalment durant el període electoral els llaços grocs i les estelades

El Síndic de Greuges de Catalunya es va adreçar per resolució de 15 de març de 2019 al president de la Generalitat, Quim Torra, per recomanar-li que prengués l'Acord de la Junta Electoral Central (JEC) d'adoptar les mesures oportunes per materialitzar la retirada de llaços grocs i estelades dels edificis i espais públics de la seva titularitat. La institució vol deixar clar que es tracta d'una mesura temporal i que només ha de tenir vigència durant el període electoral. 

Més informació

 

Debat en comissió Parlamentària sobre dos informes del Síndic que aborden la defensa dels drets de proximitat

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha comparegut en comissió parlamentària per presentar dos informes relacionats amb l'àmbit local: l'informe La sindicatura municipal com a ombudsman independent. La situació a Catalunya i l'informe L'Oficina itinerant del Síndic de Greuges: 20 anys escoltant les persones arreu de Catalunya. 

Més informació

 

Conveni de col·laboració entre el Síndic de Greuges de Catalunya i el de Cornellà

El Síndic de Greuges de Catalunya ha signat un conveni de col·laboració amb el Síndic de Greuges de Cornellà. La signatura, que ha tingut lloc a la localitat del Baix Llobregat, té per objectiu evitar duplicitats, aprofitar sinergies i recursos, i sobretot millorar el servei de defensa de drets i facilitar-ne l'accés de la ciutadania. Amb aquest ja són 37 els convenis signats amb síndics locals. A banda, el Síndic de Greuges de Catalunya també té acords de col·laboració mútua amb les nou universitats públiques catalanes. 

Més informació

Síndic
Darrera actualització d’aquest contingut: 18/07/2019 a les 14:42h
Ajuntament de Callús

Ajuntament de Callús

Pl. Major, 1. 08262 Callús

Telèfon: 936 930 000 - Fax: 938 360 301 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Web: www.callus.cat

NIF: P0803700D

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona