Civisme

Dijous, 13 de febrer de 2020 a les 00:00

Per un poble més cívic: som-hi tots i totes!!

L’INCIVISME D’ALGUNS EL PAGUEM TOTS

Veure matalassos o bosses amb runa a prop dels contenidors de recollida d’escombraries. Trobar caques de gossos en diversos indrets del poble. Veure restes de “botellon” en alguns indrets de Callús. Sentir cotxes o motos que passen a tota velocitat fent soroll i amb perill de la vida per a algun vianant petit o gran. Sentir que la policia ha detingut persones que conduïen sense carnet, en un estat més que sospitós i amb el cotxe sense assegurança. Veure carrers i espais públics bruts amb papers. Etcètera.

Aquests i segurament que d’altres són actes incívics que afecten la convivència diària al nostre poble. No solament afecten els que cometen tals infraccions, sinó que ens afecten a tots: causen molèsties i malestar a tothom. I provoquen que els recursos públics, que són per donar més benestar als ciutadans, s’hagin d’utilitzar per prevenir, sancionar o reparar els mals que causen quatre persones incíviques.

Perquè al nostre poble la majoria no fa aquestes actuacions. La majoria es comporta com cal, d’acord amb les normes elementals de convivència, sense molestar els altres ni causar-los incomoditats innecessàries.

Des de l’ajuntament podem fer campanyes i sancionar els infractors (si sabem qui són). Però no podem tenir un exèrcit de policies al costat de cada ciutadà perquè el controlin per si de cas fa alguna infracció. L’incivisme no el pot combatre una sola institució: ni a Callús ni enlloc. Es necessita la complicitat i l’ajuda dels ciutadans. De vegades una vergonya o timidesa mal entesa ens fa inhibir quan veiem un comportament incívic. I hauria de ser just al contrari: hauríem d’avisar l’infractor incívic que el que està fent no està bé i que, per culpa del seu incivisme, els altres hem de pagar amb els nostres impostos, el seu mal comportament. A part de perjudicar la convivència i danyar la imatge del nostre poble.  

Està bé que reclamem més papereres, per exemple. O elements reductors de la velocitat a l’entrada del nucli urbà. O... Però si tots fóssim més educats, si advoquéssim més per un comportament cívic de tothom..., potser no caldrien tants mitjans que ja donen per descomptat els comportaments incívics.

Per un poble més cívic: som-hi tots i totes!!

Darrera actualització: 13.02.2020 | 08:01