Després del temporal

Divendres, 24 de gener de 2020 a les 00:00

Aquests dies el temps ha estat tema de conversa entre moltes persones del nostre entorn.

DESPRÉS DEL TEMPORAL

Aquests dies el temps ha estat tema de conversa entre moltes persones del nostre entorn. Segur que heu comentat com plovia, les imatges que ens mostrava la televisió sobre indrets de Catalunya molt afectats pel temporal o els incidents que el temps tenia en la nostra vida diària.

Per sort a la nostra comarca ens hem escapat de desastres que han afectat altres llocs de Catalunya –la qual cosa no vol dir que no ens hi solidaritzem i que no intentem de fer-los arribar la nostra ajuda i suport.

El que és extraordinari és tant la llevantada en si mateixa, que ha estat fora de mida i ha superat tots els paràmetres, com el fet que s’hagi produït en gener, un mes tradicionalment assolellat i sec, sense pluja. Val a dir que alguns no acabaven de creure’s els vaticinis dels meteoròlegs, que semblava que exageraven quan fa una setmana ens advertien dels canvis que venien. I realment cal donar-los tota la raó. I més.

El que ha passat aquesta setmana al nostre país ens ha de fer reflexionar i prendre decisions de cara al futur. Les inclemències del temps que s’han viscut: vent, pluja i neu, en quantitats fora de mida en alguns indrets, que han causat destrosses importants i han costat algunes vides humanes (sobretot per imprudències), són un advertiment del que ens pot passar en l’esdevenidor. Negar que el que ens passa sigui una conseqüència del canvi climàtic i, per tant, de l’acció de les persones sobre el medi ambient, és una irresponsabilitat pel que té d’inconsciència i d’hipoteca sobre el futur nostre i de les generacions que vindran.

Hem de canviar la nostra forma de vida i acostumar-nos a més austeritat, a estalviar energia, a reduir dràsticament alguns productes del nostre consum: des dels plàstics fins a la carn... Però també hem de reduir l’ús i consum de productes que comporten una gran despesa energètica fins arribar al nostre abast. I ens hem d’apuntar als productes propers, de “quilòmetre zero”.

La lliçó que hem d’aprendre, doncs, és que calen canvis tant en la nostra vida quotidiana, com en les decisions polítiques dels governs. El problema, sens dubte, serà que les decisions que cal prendre interferiran o contradiran directament els interessos econòmics. Però caldrà decidir: o beneficis econòmics per a uns pocs o benestar per a molts. I aquest benestar implica sobretot respectar el medi i aprendre a conviure-hi de manera responsable. 

Darrera actualització: 23.01.2020 | 13:22