Les nostres comunicacions

Dijous, 14 de febrer de 2019 a les 13:00

Són molts els callussencs i callussenques que cada dia, per anar a treballar, han d’agafar el cotxe i desplaçar-se fins a Manresa o un poble dels voltants per poder-hi desenvolupar la seva feina i guanyar el salari que els pertoca. També n’hi ha alguns que voldrien agafar el tren per arribar-se a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, però, si volen assegurar-se que arribaran a l’hora a la feina, han de fer-ho amb el seu cotxe particular i aguantar hores de cua per ser a l’hora al seu lloc de feina.

Tots aquests inconvenients fan que les comunicacions siguin un element important en les famílies del nostre poble, que se’n parli i que siguin objecte de comentari, especialment quan hi ha incidents en aquest aspecte.

Divendres passat, avui fa una setmana, hi va haver un accident molt greu a la RENFE, al terme de Castellgalí, a causa del xoc frontal entre dos trens. Hi va haver un mort, la persona conductora d’un dels trens, i diversos ferits. En aquells trens hi anaven, segur, callussencs o callussenques, que potser tornaven d’estudiar, de treballar o de fer gestions a Barcelona o en alguna ciutat de l’entorn. Els nostres conciutadans podien ser, doncs, també un dels ferits –tant de bo que no ens passi mai!

Per això podeu veure l’alcalde de Callús manifestant-se amb altres alcaldes i persones responsables de la nostra comarca, perquè les autoritats públiques (Ministeri i governs de la Generalitat i de Madrid) facin les inversions necessàries perquè els trens i les carreteres en general compleixin la funció que han de complir: facilitar els desplaçaments dels ciutadans, sobretot els de qui necessiten traslladar-se d’una banda a l’altra per raó de feina, d’estudi o d’altres necessitats vitals.

La comarca del Bages, tot i trobar-se al centre del país, no és una comarca gens ben comunicada ni amb els centres econòmics del país (situats a l’àrea barcelonina), ni amb les comarques del voltant. Tot i que aquest darrer sentit, la comunicació horitzontal, ha millorat gràcies a l’Eix Transversal i a l’Eix Diagonal, la comunicació amb Barcelona, tant amb cotxe, com amb tren i transport públic, no ho ha fet gens. En alguns casos, com el del tren, estem ara igual que fa un segle. Una autèntica vergonya!

Per això és important que entre tots ens fem a la idea que cal reivindicar, protestar i fer sentir la veu de la comarca i dels seus pobles, perquè es posi remei a aquesta situació.

Darrera actualització: 26.02.2019 | 16:18