Les Vies Blaves, una oportunitat per al nostre poble

Dijous, 6 de febrer de 2020 a les 00:00

Què són les Vies Blaves? És un projecte per construir un camí, d’uns 3m de mitjana, al costat dels rius Llobregat i els seus afluents Cardener i Anoia, per poder-hi passejar, anar amb bicicleta o a cavall...

De vegades els canvis de govern en les institucions retarden alguns projectes que l’equip anterior havia preparat. Aquest era el temor que teníem en relació amb la Diputació de Barcelona pel que fa al projecte Vies Blaves, que tot seguit expliquem. Tanmateix, hem de reconèixer que els nostres temors eren infundats i que realment s’ha treballat –Diputació i Generalitat- per tirar endavant aquest projecte, de manera que aviat en començarem a veure algunes realitzacions.

Què són les Vies Blaves? És un projecte per construir un camí, d’uns 3m de mitjana, al costat dels rius Llobregat i els seus afluents Cardener i Anoia, per poder-hi passejar, anar amb bicicleta o a cavall... El camí recorrerà tot el Llobregat des de Castellar de N’Hug fins a Martorell (d’aquí a mar, ja hi ha un camí semblant), el Cardener des de Cardona (més amunt ja és “província” de Lleida) i el riu Anoia. Hi ha implicades diverses comarques i té un potencial de població al seu voltant i, sobretot de l’Àrea Metropolitana, de centenars de milers de persones.

La idea és que la gent pugui deixar el cotxe en un punt i fer una caminada més o menys llarga riu amunt o riu avall, de manera tranquil·la i contemplant el paisatge d’aquestes terres. Naturalment hi haurà també informació sobre el patrimoni històric, arqueològic i industrial, sobre la fauna i flora, sobre la gastronomia, etc., de manera que els caminants puguin, si volen, fer parades i visitar un indret, un monument, un establiment de restauració o comercial, etc.

Callús, per la seva situació, es troba enmig de la Via Blava del Cardener. Té un ric patrimoni paisatgístic, històric, industrial... Per tant, se’ns obre una nova oportunitat d’atreure visitants al nostre poble. Dependrà de nosaltres que els informem i els sapiguem atreure per fer una visita al nostre poble, per veure les Tines dels Manxons (justament la Via Blava hi passarà a la vora), per arribar-se al poble i fer-hi una passejada, per quedar-s’hi a dinar, per comprar-hi alguna cosa... I per conèixer que també es pot visitar Viladelleva, el castell de Godmar, etc. O per tornar a Callús per Pasqua, per la Fira de les Filadores, per la Festa Major, per les Festes de Tardor, per la Fira de Nadal, per Reis...

Però les Vies Blaves obren també altres oportunitats: recorreguts amb bicicleta, espais per descansar, connexió amb altres rutes (Camí de la Sal, possible ruta de castells i torres de guaita medievals, etc. ). 

Tot un món de possibilitats que dependrà de nosaltres que sapiguem aprofitar i treure’n el màxim de profit per al nostre poble. La iniciativa privada hi té també un gran paper per desenvolupar, si hi ha capacitat d’emprendre nous projectes.

Ànims a tothom!!

Darrera actualització: 06.02.2020 | 09:39