Molta feina encara!

Dijous, 5 de març de 2020

Diumenge, dia 8 de març, és el Dia Internacional de la Dona. A Callús, el Col·lectiu de Dones i l’Ajuntament han organitzat diversos actes per al dilluns i el dimarts, dies 9 i 10 (els trobareu anunciats a la pàgina web de l’ajuntament i a la revista El Poble).

MOLTA FEINA ENCARA!

Diumenge, dia 8 de març, és el Dia Internacional de la Dona. A Callús, el Col·lectiu de Dones i l’Ajuntament han organitzat diversos actes per al dilluns i el dimarts, dies 9 i 10 (els trobareu anunciats a la pàgina web de l’ajuntament i a la revista El Poble).

No són actes “per a dones”, sinó per a tothom: dones i homes. Ens equivocaríem molt si penséssim que el dia de la dona és una qüestió només de les dones... És evident que és un dia en què les dones reivindiquen els seus drets, que encara no veuen reconeguts, i la desigualtat entre homes i dones que encara hi ha a la nostra societat en tants i tants aspectes: des del salari, fins a la consideració social en molts àmbits.

Pot semblar que després de tants anys de lluita i de reivindicació, ja estiguin assolits molts dels objectius que es pretenen. Però aquesta és una visió completament equivocada: hi ha encara molta feina per fer!

Cal fer prendre consciència que la igualtat real implica que els homes han de canviar radicalment de mentalitat; que l’educació i les famílies han d’iniciar processos de revisió de pautes i models de comportament; que els mitjans de comunicació han d’eliminar molts estereotips i ens han de recordar, no solament un cop a l’any, sinó cada dia que la igualtat entre homes i dones s’ha de construir des de baix, des de les relacions quotidianes, des de l’escola i l’institut, al si de les famílies, a les empreses, a les entitats i a les institucions.

I cal reconèixer que ningú no està exempt de tics, d’actituds o de conductes masclistes. De vegades sembla que el masclisme només es manifesti en situacions públiques, condemnables: en actes públics, en situacions de festa o de gresca, etc. Tanmateix, veiem que tot comença sovint en l’àmbit privat: quan ell vol controlar el telèfon d’ella o quan li demana amb qui ha quedat i per què no li ho ha dit... La manca de respecte a l’esfera privada i la intromissió en la intimitat de l’altra (de la dona) és un primer símptoma que la mentalitat masclista continua molt arrelada. I en trobaríem molts més, de símptomes. Per això és convenient que estiguem tots i totes molt alerta per denunciar aquests petits focs que més tard poden esdevenir un incendi...

I és que la igualtat només l’assolirem si ens hi posem tots: les dones i, molt especialment, els homes.

Som-hi, que hi ha encara molta feina per fer!!!

Darrera actualització: 5.03.2020 | 08:53