Notícies sobre l'abocador de Sant Mateu

Dijous, 20 de febrer de 2020 a les 00:00

No a l’abocador d’escòries de foneria de Sant Mateu!!

NOTÍCIES SOBRE L’ABOCADOR DE SANT MATEU

La Generalitat ha desestimat la majoria de les al·legacions que els ajuntaments de Sant Mateu i de Callús, i la plataforma Salvem Callús, vam presentar la tardor passada contra el projecte de fer un abocador, dissimulant-ne la restauració, a l’argilera de la Vinya del Tot. El Departament de Territori i Sostenibilitat autoritza a abocar-hi durant quinze anys diversos tipus de materials: terres netes, terres de construcció i àrids siderúrgics (escòries de foneria) convenientment tractats. Contra aquesta decisió de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic es pot interposar recurs en el termini d’un mes.

No cal dir que tant els dos ajuntaments com la plataforma, tan bon punt vam conèixer aquesta decisió, vam acordar de presentar recurs perquè considerem que, una vegada més, no es vol escoltar la veu del territori i de la gent. Ho hem dit i repetit moltes vegades: volem que aquest espai, l’antiga argilera, es restauri amb terres netes o de construcció, i no pas amb altres materials (ni bales d’ecoparc, ni àrids siderúrgics), que podrien malmetre el medi ambient. Tot i que es puguin tractar més o menys bé, els àrids siderúrgics poden ser arrossegats per la pluja i l’escorrentia cap als torrents que passen a prop i anar a parar al riu Cardener. I tothom sap els efectes de metalls a les aigües d’un riu... No seríem només els callussencs i callussenques els afectats, sinó totes les persones de les poblacions per on passa el riu.

A Callús, a més, tenim molt mala experiència amb els àrids siderúrgics mal tractats: només cal que passegeu per la Serreta per comprovar què va passar amb uns materials que es van utilitzar com a subbase per als carrers d’una urbanització. I són aquests mateixos materials els que causen els sotracs que sentim quan entrem al poble en el tram entre les dues rotondes (la de les lletres i la de les ballestes). Per això defensem que a la Vinya del Tot s’hi tiri només terra neta o de construcció.

Els dos ajuntaments, Sant Mateu i Callús, continuarem presentant batalla legal contra aquestes decisions que, sincerament, creiem que obeeixen més a interessos particulars o d’empreses, que no pas al bé comú. Però també caldrà que ens preparem, una vegada més, per mobilitzar-nos contra intents de posar al nostre territori instal·lacions inadequades. Per això demanarem l’ajuda i la complicitat de les administracions properes, com el Consell Comarcal i altres ajuntaments de la comarca.

No a l’abocador d’escòries de foneria de Sant Mateu!!

Darrera actualització: 20.02.2020 | 12:27