Sant Sadurní

Dijous, 28 de novembre de 2019 a les 00:00

Quan llegireu aquestes ratlles serà divendres, dia 29 de novembre, dia de Sant Sadurní, patró del nostre poble.

SANT SADURNÍ, PATRÓ DEL NOSTRE POBLE

Quan llegireu aquestes ratlles serà divendres, dia 29 de novembre. Molts anys enrere hauria estat festa grossa al nostre poble. Hom celebrava la festivitat del sant patró, sant Sadurní. Però d’això en fa molts i molts anys... Ni els més grans de Callús recorden que la festa del poble, de fet la festa major, se celebrava a final de novembre... Potser pel fred, potser per altres causes, es va decidir trasllada la festa major primer a mitjan agost, després el juliol i finalment el darrer cap de setmana de juny...

Tanmateix, cada any algú o altre fa memòria que el dia 29 és una data que ens diu alguna cosa: que ens recorda que els nostres avantpassats, els qui ocupaven l’indret que avui habitem nosaltres, celebraven la diada amb un èmfasi especial. Aquest record ens interpel·la i ens fa fer l’exercici de memòria de pensar en uns temps en què Callús era quatre cases de pagès, un nucli als Manxons, un altre entorn de l’església vella de Sant Sadurní i encara un altre a Viladelleva. Amb unes quantes desenes de cases i potser alguns centenars de persones es conformava una comunitat que ja rebia el nom de Callús.

Nosaltres som hereus d’aquells avantpassats. I tot i que avui no celebrem gaires festivitats centrades en dates especials religioses (Nadal, Reis, Pasqua i algunes poques més), val la pena que recordem que l’herència rebuda pels qui van viure en aquest terrer fa uns quants segles val la pena de ser conservada i llegada als nostres fills i nets. Quan parlem de defensar el medi ambient o que hem de conservar els camins, les fonts i els indrets de la memòria, estem expressant la nostra voluntat de continuar la cadena humana sobre una part del territori.

Avui, dia de sant Sadurní de 2019, a la Residència del poble (Residència de Sant Sadurní justament) hi haurà celebració per a tothom qui hi vulgui ser: missa al matí (oficiada per mossèn Florenci) i música amb acordions i berenar a la tarda. Valdria la pena que tots els qui poguéssim acompanyéssim els avis i àvies de la Residència i féssim memòria que, gràcies a ells i als que van precedir-los, nosaltres avui som aquí i tenim un patrimoni històric i paisatgístic del qual ens enorgullim.

Bon sant Sadurní, patró de Callús!!!

Darrera actualització: 12.12.2019 | 10:04