Tothom hi és convidat!!

Divendres, 13 de desembre de 2019 a les 00:00

Demà, dissabte, dia 14 de desembre, inaugurarem la rehabilitació de les Tines dels Manxons. Tothom hi és convidat!!!

Demà, dissabte, dia 14 de desembre, inaugurarem la rehabilitació de les Tines dels Manxons. Tothom hi és convidat!!!

Val a dir que l’obra s’ha allargat una mica més del compte, però ha valgut molt la pena, perquè el resultat és francament bo: les Tines fan una altra cara i han quedat en condicions que les continuem cuidant i les mostrem amb tot l’orgull de poble.

Per què són tan importants? En primer lloc, perquè són una mostra d’arquitectura popular que mostren una part del passat del nostre poble, quan Callús era un poble dedicat gairebé del tot al conreu de la vinya i a l’elaboració de vi –com molts pobles de la nostra comarca. Que els pagesos dels Manxons s’organitzessin per tenir unes tines a prop de les vinyes on poder elaborar i guardar el vi per a la resta de l’any o per ser venut, i que aquesta fos una activitat econòmica que els permetés sobreviure les dures anyades de la vida de pagès dels segles XIX i XX, val la pena de recordar-ho perquè forma part de la història del nostre poble.

Les Tines formaven part d’un conjunt arquitectònic, els Manxons, que era l’arrel popular de la història del nostre poble (l’altra era la part més medieval, amb el Castell, l’església de Sant Sadurní, Viladelleva...). Malauradament els Manxons van ser derruïts fa 27 anys, el 1992, en una decisió més que discutible. I només van quedar dempeus aquest grup de tines, que són testimoni mut del passat de Callús. Els Manxons van ser substituïts per indústries i cases, una urbanització també inacabada que, per cert, aquest any l’ajuntament ha acabat i avui fa una altra cara.

Demà, però, recordarem aquest passat i el projectarem cap al futur. Les Tines no han de ser només un espai per al record, sinó també un centre d’interpretació i d’informació sobre aquest indret. Es potenciarà quan la Diputació dugui a terme el projecte de Vies Blaves. I mentrestant, hem d’acabar d’arreglar-les i dotar-les dels instruments per ser clarament un espai visitable i on es pugui aprendre de manera material i gràfica com era el nostre passat.

Qui perd els orígens, perd la identitat, va dir el cantant-poeta. Doncs Callús no pot, no ha de perdre els seus orígens i ha de mantenir la seva identitat. I conservant el nostre passat, posant-lo en valor, projectarem també el nostre poble cap al futur.

Us hi esperem!!!

Darrera actualització: 13.12.2019 | 08:42