Accés directe als continguts

Ajuntament de Callús

Data i hora oficials:18:42 | 14/11/2019

Tines Callús
Portada > Actualitat > Notícies > VILADELLEVA I LES TINES DELS MANXONS

VILADELLEVA I LES TINES DELS MANXONS

31/10/2019

En aquests moments s’estan fent obres sobre dues restes del passat de Callús, que, a més de ser importants, representen el llegat dels nostres avantpassats, l’herència que els nostres pares, avis, besavis i antecessors van deixar-nos com a signes d’identitat. (Sens dubte que n’hi ha d’altres, però aquestes dues són realment dues mostres emblemàtiques del Callús del passat i del present.)

A Viladelleva ens trobem a la meitat de l’actuació, que pretén afermar l’absis i assegurar que l’ermita es mantindrà dempeus uns quants cents anys més, si no hi ha cap daltabaix geològic o social que l’aterri. Certament aquestes obres d’ara no són totes les que hi caldran per tenir una església digna, que permeti anar-hi i sentir-se’n ben orgullós. Caldrà continuar pensant que Viladelleva ens “identifica” i que això s’ha de traduir en partides al pressupost que permetin millorar tant l’ermita com el retaule que, tard o d’hora, hi tornarem a posar restaurat.

Les Tines dels Manxons són una resta més recent que Viladelleva. Però simbolitzen el passat laic de Callús. Representen els Manxons, és a dir, el que sobretot va ser Callús fins al segle XIX: un lloc de pas on podien fer nit els traginers que anaven de Cardona a Manresa. En aquest lloc també hi vivien uns quants pagesos en masies escampades, aglutinats entorn d’una parròquia, la de Sant Sadurní –avui Rectoria de Godmar-, entre el castell i el cementiri. Malauradament el barri dels Manxons va ser derruït l’any 1992, víctima de la ignorància i l’especulació. Se’n van salvar les Tines, que l’ajuntament es va proposar de restaurar aprofitant una iniciativa del Consell Comarcal entorn de la promoció turística del Geoparc. El futur de les Tines com a atractiu turístic anirà sens dubte lligat a les Vies Blaves, una macroproposta de la Diputació de Barcelona, que consistirà en un camí transitable a peu, amb bicicleta i a cavall, al costat dels rius Llobregat, Cardener i Anoia.

Tant de l’un cas com de l’altra, a més de conservar edificis per recuperar i mantenir el passat en bones condicions i llegar-lo als nostres descendents, també hem de saber treure’n profit i oferir-los a possibles visitants com a espais de valor. Un cop els edificis en condicions de ser visitats, hem de saber posar-los en valor i fer que més i més visitants vulguin venir-los a veure per conèixer el nostre passat. I ho hem de fer amb orgull de callussencs i sabent que així també estem contribuint, si voleu modestament, a augmentar el patrimoni cultural del nostre país.

Darrera actualització d’aquest contingut: 14/11/2019 a les 11:35h
Ajuntament de Callús

Ajuntament de Callús

Pl. Major, 1. 08262 Callús

Telèfon: 936 930 000 - Fax: 938 360 301 - a/e: (Necessites javascript per veure aquest correu-e)

Web: www.callus.cat

NIF: P0803700D

Amb la col·laboració de:

Diputació de Barcelona